Waterlinieommetje Woudrichem

Woudrichem is een prachtige oude vestingstad aan de Merwede in de provincie Noord-Brabant in het Land van Heusden en Altena. Woudrichem telt ongeveer 4500 inwoners. Nabijgelegen kernen zijn Sleeuwijk, Rijswijk en Almkerk. De dichtstbijzijnde grote plaats is Gorinchem. Er zijn meerdere verklaringen voor de oorsprong van de plaatsnaam Woudrichem. De eerste en meest waarschijnlijke uitleg stelt dat de plaatsnaam afkomstig is van wald en heim, en duidt op een bosrijke omgeving. Een tweede uitleg is dat ene Heer Waldrik een huis oprichtte aan de oever van de Waal. Kom en bezoek dit oude plaatsje en doe aldaar het ‘waterlinieommetje’!

Woudrichem en Slot Loevestein

Vandaag de dag geldt Woudrichem als een van de mooiste vestingstadjes van de Hollandse Waterlinie.

De bastionvormen zijn goed te herkennen, evenals het ravelijn ter rechterzijde, waar de doorgaande weg de stad met de Schapendam verbindt. De vesting telt zeven bastions. Uit de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie dateren enkele stenen beren, o.a. achter de Korenmolen Nooit Gedagt aan het eind van het bastion. De Water- of Gevangenpoort op het meest noordelijke bastion dateert van vroeger tijden.

In de 19e eeuw ging Woudrichem deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Enkele gebouwen zoals de kazerne aan de Vissersdijk en het Arsenaal dateren uit die tijd.

Vanaf de Rijkswal is slot Loevestein te zien, liggend aan de overkant van de rivier ter rechterzijde. Een excursie naar het slot is mogelijk, via het voetveer nabij de jachthaven. Het veerbootje brengt bezoekers naar de overkant. Daar loopt de Schouwendijk rechtstreeks naar Slot Loevestein.

Het slot wordt omgeven door een vestingwal met vijf bastions, daarbinnen ligt de vestingmuur. Alles binnen die muur is een bezoek waard, maar het hoogtepunt is uiteraard het kasteel zelf.


IZI TRAVEL

Wilt u de wandelroute maken via IZI-TRAVEL? Hier volgt een korte uitleg hoe u de digitale routebeschrijving te zien krijgt:

  • Klik met uw muis op deze downloadlink.
    Ook op de telefoon is het mogelijk om de website te openen. Druk daarvoor ook op de downloadlink.
  • Als u de QR-code wilt gebruiken, kunt u deze met de telefooncamera scannen. Open de camera app en houdt de QR-code goed in beeld. Na een paar seconden ziet u, als het goed is, de website in beeld komen. Druk op de link, nu ziet u de route voor u.
  • U kunt op de bezienswaardigheden drukken voor de audiofragmenten. Deze krijgt u ook automatisch te horen als u de wandelroute aflegt.


KOMOOT


Wandeling

  1. Startpunt is de parkeerplaats aan de Schapendam. Aan de overzijde ligt de vesting Woudrichem achter de stadswal. De bastionvormen zijn goed te herkennen, evenals het ravelijn waarover de doorgaande weg loopt die de stad met de Schapendam verbindt.
  2. De vroegere kazerne aan de Vissersdijk stamt uit 1854 en werd in dezelfde stijl als het Arsenaal (8) gebouwd. Tegenwoordig is hier Schenkerij De Teerkamer gevestigd. Op huisnummer 15 staat de Johannes Nepomukkerk.
  3. De Hoogstraat is een van de oudste straten van Woudrichem en telt veel bijzondere huizen en gevels uit de 17e en 18e eeuw. Aan het eind staat het vroegere stadhuis uit 1592, dat nu restaurant Het Oude Raedthuys herbergt en dat nog altijd een trouwlocatie is.
  4. Vanaf de Rijkswal is slot Loevestein te zien, rechts aan de overkant van de Afgedamde Maas..
  5. De vesting telt zeven bastions. De Water- of Gevangenpoort op het meest noordelijke bastion is na de grote stadsbrand van 1573 gebouwd en maakt deel uit van de in 1580 aangelegde omwalling. Tot in de 19de eeuw deed de poort dienst als gevangenis en zaten misdadigers hier in afwachting van hun vonnis. Nu kan er een hapje worden gegeten.
  6. De route volgt de wal verder naar het westen. Onderweg staat een stenen beer zonder monniken. De beer kan nu gepasseerd worden via de voetbrug. De wal blijven volgen via de Bagijnestraat tot de Kerkstraat.
  7. De Martinuskerk met zijn stompe toren dateert uit de 15 eeuw.
  8. In het voormalige Arsenaal uit 1851 werd vroeger oorlogsmateriaal opgeslagen. Aan de constructie van het gebouw is te zien dat het was berekend op zwaar materiaal, zoals kanonnen. Op de eerste verdieping van het voormalige Arsenaal uit 1851 is nu het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum gehuisvest. Beneden is een feestzaal.
  9. Korenmolen Nooit Gedagt werd in of rond 1662 gebouwd, maar waarschijnlijk stond ook voor die tijd een molen op of vlakbij deze locatie. In 1995 werd de molen gerestaureerd.. De Nooit Gedagt is sindsdien weer vrijwel dagelijks in bedrijf. Beneden is een winkel met molenproducten.
  10. Achter de molen, op het eindpunt van het bastion, ligt een stenen beer met monnik.

One thought on “Waterlinieommetje Woudrichem

Comments are closed.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact