Waterlinieommetje Woerden

In Woerden komt de historie tot leven. De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Romeinen, waarvan nog sporen in het centrum te vinden zijn. Het Kasteel van Woerden dateert uit de 15e eeuw. Na de Franse bezetting van 1672/73 werd Woerden ingericht als vesting- en garnizoensstad. Woerden werd het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie, uitgerust met sterke vestingwallen. Aan die tijd herinneren nog  het Arsenaal (1762) en de Kazerne (1790).

In het Kasteel werd vanaf 1872 een Centraal Magazijn van het ministerie van Oorlog gehuisvest.  Tegenover het kasteel ligt het Exercitieveld, waar het garnizoen van Woerden oefende. En achter het Kasteel lag het zgn. Defensie-eiland, met diverse werkplaatsen van het ministerie van Oorlog.

Langs de singels van Woerden kan men een prachtige rondwandeling maken; op de bolwerken zijn o.m. stadsparken en begraafplaatsen ingericht.  De stervormige structuur van de vesting is volledig intact gebleven.

Woerden, hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie

Na de Franse bezetting van 1672/73 werd Woerden ingericht als vesting- en garnizoensstad. Woerden werd het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. Met het oog op eventuele nieuwe internationale conflicten werden verschillende militaire gebouwen neergezet. Aan het Kerkplein zien we het Arsenaal, dat in zijn huidige vorm dateert van 1762. Daarvoor heeft op dezelfde plek een zogeheten ‘magazijn’ gestaan voor opslag en reparatie van wapens en overig militair materiaal.

Tegenover de kerk staat de voormalige Kazerne, in 1790 gebouwd in het kader van de versterking van de Oude Hollandse Waterlinie. Verder beschikt Weordne over een kasteel uit de 15e eeuw

Hierin werden in de loop van de jaren o.m.  een garnizoen, een gevangenis en vanaf 1872 een Centraal Magazijn van het ministerie van Oorlog gehuisvest.  Tegenover het kasteel ligt het Exercitieveld, waar het garnizoen van Woerden oefende. En achter het Kasteel ligt het zgn. Defensie-eiland, met diverse magazijnen en werkplaatsen van het ministerie van Oorlog. Deze werden tot eind jaren ’90 gebruikt voor het wassen, repareren en opslaan van uniformen, tenten en andere militaire goederen.

Langs de singels van Woerden kan men een prachtige rondwandeling maken; op de bolwerken zijn o.m. stadsparken en begraafplaatsen ingericht.  De stervormige structuur van de vesting is volledig intact gebleven.

IZI TRAVEL

Wilt u de wandelroute maken via IZI-TRAVEL? Hier volgt een korte uitleg hoe u de digitale routebeschrijving te zien krijgt:

  • Klik met uw muis op deze downloadlink.
    Ook op de telefoon is het mogelijk om de website te openen. Druk daarvoor ook op de downloadlink.
  • Als u de QR-code wilt gebruiken, kunt u deze met de telefooncamera scannen. Open de camera app en houdt de QR-code goed in beeld. Na een paar seconden ziet u, als het goed is, de website in beeld komen. Druk op de link, nu ziet u de route voor u.
  • U kunt op de bezienswaardigheden drukken voor de audiofragmenten. Deze krijgt u ook automatisch te horen als u de wandelroute aflegt.

KOMOOT

Wandeling

  1. Woerden kreeg in 1854 zijn eerste spoorstation. Het huidige station dateert uit 1913 en is gebouwd in eclectische stijl met Jugendstil-elementen.
  2. Niet ver van het station passeren we de brug over de Oude Rijn; rechts ligt het Jaagpad met enkele kaaspakhuizen ,die vroeger hun aan- en afvoer via het water hadden. We laten de oude stationswijk. Links liggen. De neoclassicistische huizen en het landgoed Bredius met villa Rijnoord (Oostdam 12) en villa Kortenoord (Utrechtse Straatweg 1) dateren uit het eind van de negentiende eeuw.
  3. Het huidige Landgoed Bredius herbergt o.m. de villa Rijnoord van de familkie Bredius, de Hofstede Batenstein en een voormalige schapenschuur, nu in gebruik als voorlichtingscentrum. Een belangrijke bron van inkomsten vormde vroeger de fruitteelt.
  4. De Van Kempensingel was vroeger de buitensingel. Aan de overzijde loopt het retranchement, een extra wal voor de verdediging van de stad..
  5. Het Westdampark was vroeger een ravelijn met een toegangsweg. Van het ravelijn is niets meer waar te nemen doordat de binnengracht is gedempt. De vroegere vestingwerken kregen allerlei nieuwe functies., Zo liggen in het park o.m. een Joodse begraafplaats uit 1856 en een monumentale watertoren.
  6. Het voormalige Raadhuis aan de Westdam dateert uit 1888 en is gebouwd in neorenaissancestijl. De Haven biedt een prachtig uitzicht over de Oude Rijn en de westelijke buitengracht.
  7. Het Arsenaal stamt uit 1762 en heeft tot 1970 dienst gedaan als militair magazijn. Ook voor 1762 heeft op deze plek al een dergelijk magazijn gestaan. Het werd voornamelijk gebruikt voor de opslag van geschut. De tegenover gelegen parkeergarage Castellum herbergt een archeologisch drive-in-museum, uniek voor Nederland. Hier lag ooit het centrum van het Romeinse Castellum.
  8. De Kazerne werd in 1790 gebouwd in classicistische stijl. Het werd gebouwd in de tijd van de Franse revolutie en moest de Republiek beschermen tegen “het Franse gevaar”.
  9. De stellingkorenmolen ‘De Windhond’ uit 1755 ligt op een restant van het rond 1600 aangelegde Kromwijcker Bolwerck. Het was gebruikelijk om de molens op hoger gelegen terreinen te bouwen, zodat ze meer wind konden vangen. Vanaf de Molenberg heeft men een prachtig uitzicht over de binnenstad en de restanten van de omliggende vestingwerken. Waar nu de Wilhelminaweg ligt, lag vroeger de zuidelijke binnengracht.
  10. Tussen het kasteel en de stadsgracht ligt het zgn.. Defensie-eiland. Na de ontmanteling van de stadswallen in 1880 werden er hier nieuwe werkplaatsen gebouwd door het Ministerie van Oorlog, zoals een wasserij met ketelhuis en kledingmagazijnen. Het terrein werd in 2005 opgekocht door de gemeente en is nu bestemd voor woningbouw, bedrijvigheid en culturele doeleinden.
  11. Het Kasteel van Woerden is gebouwd tussen 1407 en 1415 is lang in gebruik geweest als militaire strafgevangenis en heeft nu een woonzorg- en horecabestemming.
  12. Hier loopt de route over de restanten van de oude stadsomwalling en de binnengracht van Woerden. Rond 1600 is men hier begonnen met de aanleg van bastions. Bastion het ‘Holle Bolwerck’ is nog grotendeels behouden gebleven door de aanleg van de Algemene Begraafplaats in 1829.
  13. De monumentale watertoren is opgenomen in het Westdampark. De Oostsingel volgt de zeventiende-eeuwse dubbele omwalling.
  14. Aan de overzijde, waar nu het Exercitieveld ligt, lag vroeger een ravelijn. Na de ontmanteling van de vesting werd dit terrein vanaf 1840 gebruikt als exercitieterrein voor de garnizoenssoldaten.

One thought on “Waterlinieommetje Woerden

Comments are closed.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact