De Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum heeft een expositie gemaakt met als onderwerp “Van polder tot Hollandse Waterlinie”.

De expositie bestaat uit 21 afbeeldingen met een korte tekst. Ze vertellen de geschiedenis van het ontstaan van de polders en het latere gebruik van water(huishouding) als offensief middel en verdedigingslinie.

De expositie is ingericht op de 2e verdieping van korenmolen De Hoop (Dalemwal 21)` te Gorinchem. Het is een van de promotie-activiteiten tbv de Oude Hollandse Waterlinie in de aanloop naar het Waterliniejaar 2022.

Gorinchem was de grootste en strategisch meest belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie. In het rampjaar 1672 had de prins van Oranje zijn hoofdkwartier bij Bodegraven, dicht bij de zwakke punten in de waterlinie. Dat waren de Woerdenscheverlaat, Nieuwerbrug en Goejanverwellesluis. In Gorinchem werd de meest ervaren veldheer, maarschalk Wirtz, aangesteld als bevelhebber over de Waterlinie, vanaf de Lek t/m het Land van Altena. Wil je meer weten, kom dan kijken!

De expositie is vanaf zondag 31 maart te zien en gratis toegankelijk. Molen De Hoop is op zaterdag en zondag open van 11:00 tot 16:00 uur (dezelfde tijden doordeweeks bij voldoende wind, maar niet met storm).

De Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) en molenaar Ton v/d Heuvel zijn gastheer van deze expositie. De expositie duurt tot de molen gerestaureerd wordt, waarschijnlijk na de zomervakantie. Daarna zijn er plannen om de molen in te richten als molenmuseum en Waterlinie Informatiepunt.

Ga naar blogoverzicht