Fotowedstrijd met het thema ‘watererfgoed’

Het kaartje vergroten? Klik met de rechter muisknop op de afbeelding en selecteer ‘afbeelding bekijken’.

Ons land heeft al eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met water. Voortdurend moeten we ons beschermen tegen hoge waterstanden en overstromingen door middel van dijken, gemalen en sluizen.  De grote watersnoodramp van 1953 ligt nog niet zo ver achter ons. Water kan echter ook onze bondgenoot zijn. Waterlinies,  een samenhangend systeem van dijken, sluizen, inundatiegebieden  en verdedigingswerken, waren eeuwenlang  onderdeel van onze landverdediging  en zijn uniek in de wereld.

Waterschappen kennen een lange bestaansgeschiedenis en zorgen anno 2018 nog steeds voor droge voeten en schoon water. Onder hun beheer zijn de vele vaarten, weteringen, molens, sluizen, bruggen, dijken, dijkpalen en gemalen een vertrouwd gezicht in ons landschap. Een behoorlijk aantal van deze historische waterwerken doen nog steeds dienst, zijn deel van onze geschiedenis met soms  fascinerende verhalen en daarmee de moeite waard te behouden.

Fotowedstrijd
Een afbeelding zegt vaak meer dan 1000 woorden. In het kader van de weken van het water  ( 5-13 mei en 17-24 oktober) organiseert de Stichting Oude Hollandse Waterlinie een fotowedstrijd met het thema ‘watererfgoed’.

Wat je kunt winnen
De eerste prijs is een waardebon van € 200. De tweede en derde prijs bestaan uit waardebonnen van respectievelijk € 100 en € 50. Kijk voor hier voor de Spelregels fotowedstrijd.

Wat wordt verstaan onder ‘watererfgoed’?
Het thema mag je  heel breed zien: de foto kan met de waterlinie te maken hebben, en/of met een stukje geschiedenis op het gebied van waterbeheer.  Iedereen kan mee doen: jong, oud, amateur of professional. Trek erop uit en fotografeer iets imposants als de zeesluis bij Muiden, een typisch Hollands dijkje met knotwilgen, een historische vestinggracht of juist iets kleins als een verroest, oud NAP-peil.  Wees creatief; gebruik een drone of maak een selfie! Er mogen  best  (naast het watererfgoed) ook mensen of dieren op staan.

De (digitale) foto mag niet ouder zijn dan twee jaar en moet gemaakt zijn in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie (zie kaartje). Daaronder vallen niet alleen de blauwe inundatiegebieden, maar ook de vesting- en bastidesteden (rode en zwarte stippen) en de waterliniegemeenten. Vermeld de locatie als je de foto in stuurt.

Doe mee en stuur je inzending (niet meer dan 3 foto’s) voor  30 september 2018 aan St. Oude Hollandse Waterlinie: contact@ohwl.nl. Naar dit e-mailadres  kun je ook eventuele vragen sturen.