Succesvolle eerste Waterlinie-belevingsdag in Schoonhoven

Wie Schoonhoven zegt, zegt in één adem ook Zilverstad. Vrijdag 17 november was dat anders. Toen maakten leerlingen van de Koningin Emmaschool kennis met een andere kant van Schoonhoven, namelijk die van Schoonhoven Vestingstad.

Met de wethouder van onder andere onderwijs in de gemeente Krimpenerwaard, Pieter Neven, en Prins Willem III verrichtten zij de officiële opening. Daarna trokken de kinderen in kleinere groepjes door een deel van Schoonhoven om kennis over de Oude Hollandse Waterlinie te vergaren. 

Foto: Sjaak Loef

Met de stadsgidsen Leen en Rob gingen ze op ontdekkingstocht naar een beer met monnik en trokken ze over de vestingwal. Bij de Veerpoort leerden ze van het verteltheater De Trompetter van de Prins een heuse smartlap te zingen en oefenden ze het vaandelzwaaien. In het Bastion en bij het kanon aan de voorzijde kregen ze een boeiend lesje geschiedenis over buskruit, vechttechnieken en hoe het onder water zetten van laag polderland in de praktijk ging. Ook zagen ze een boeiend filmpje over Neeltje uit 1661 en Job anno nu.

Dit waren slechts enkele krenten uit de pap van een leerzame en leuke ochtend over dit militair verdedigingswerk uit de Gouden Eeuw. Wie meer over de OHW wil weten, kan eens verder kijken op deze website. Scholen kunnen het lespakket en de filmpjes over het Rampjaar 1672 via Geschiedenis van Zuid-Holland downloaden. Foto’s van de belevingsochtend in Schoonhoven zijn te vinden op onze facebookpagina.