Nieuws

Datum: 14-03-2017
Prins Willem 3

Prins Willem 3

In het Rampjaar 1672 werd op plaatsen in het Groene Hart hevig gevochten tussen het Franse leger en de Republiek. Zwammerdam, Bodegraven en Nieuwerbrug hadden daaronder zwaar te lijden. De polders werden onder water gezet waardoor de troepen van Koning Lodewijk XIV niet meer verder konden en het gebied werd gered door de Waterlinie.

...
Datum: 08-02-2017
Oude Hollandse Waterlinie

Het Projectbureau Oude Hollandse Waterlinie gaat een start maken met een serie nieuwe projecten onder andere De bieb onder water, Waterliniejaar 2022 en Gouds Linie Licht. Ook staan er allerlei openingen van nieuwe routes in de planning, zoals de Rampjaarroute en struinpaden in Molenwaard en Zederik. Een ander project is de illuminatie van de sluis onder het stadhuis van Nieuwpoort.

Datum: 03-10-2016

De Prinsenmaand trok ook dit jaar weer duizenden bezoekers. Hoogtepunt was het Akoestival in Woerden, waar een preview van het muziektheater Een Groene Hart’s droom werd opgevoerd. Licht op de linie trok veel bekijks in Schoonhoven en Nieuwpoort met aangelichte historische panden, net als feestelijke opening van de Rampjaarroute en de Twee Provinciënroute, de kunstmanifestaties zoals op de Koeneschans, de historische modeshow en old timer rally in Haastrecht en het concert in het Hofpoort ziekenhuis in Woerden. Aan het project kroonluchters namen 600 kinderen deel. Kijk hier voor een beeldverslag.

...

Datum: 26-09-2016

Op maandagmiddag 24 oktober organiseert de Stichting Groene Hart in Oudewater een symposium om een aanzet te geven tot samenwerking en te komen tot eenheid in bestuurlijke beslissingen ten aanzien van de linie. Van deze historische linie weer één samenhangend geheel maken, in de geest van  Menno van Coehoorn.

Wij zijn al enthousiast aan het werk gegaan om er voor te zorgen dat straks in 2022, als we het 350 jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie vieren, de linie er op z’n best bij staat. Daar...

Datum: 05-09-2016

De eerste editie trapte jl. donderdag 1 september af in Nieuwpoort, een van de elf vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Tot aan 2022, wanneer het 350 jaar geleden is dat deze militaire verdedigingslinie in gebruik is genomen, worden om toerbeurt de vestingsteden letterlijk en figuurlijk voor het voetlicht gebracht. Het programma van deze Licht op de Linie t/m 24 september in Nieuwpoort en tweelingstad Schoonhoven staat hier. Er worden markante linielocaties aangelicht, er zijn schemerwandelingen, historische modeshows en het voetveer Af en Toe uit Ammerstol vaart heen en weer.

...

Datum: 10-08-2016

Op zaterdag 3 september organiseert Stichting Groene Hart een excursie naar Nieuwkoop. 's Ochtends is er ontvangst met koffie en daarna met een gids een vaartocht over de plassen. Na de lunch brengen we een bezoek aan het nabijgelegen poldermuseum. Kosten € 29,50 p.p. Koop uw kaarten via de Groene Hart Webwinkel.

Rond Nieuwkoop ligt de zogenaamde Rampjaarroute. Het ‘rondje’ doet onder andere Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woerden en Nieuwkoop aan. De route...

Datum: 25-07-2016

Sinds afgelopen vrijdag is de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een aantal waterlinieborden rijker. In het Rampjaar 1672 werd hier hevig gevochten tussen het Franse leger en de Republiek; daaronder hadden Zwammerdam, Bodegraven en Nieuwerbrug zwaar te lijden. In de kerk van Zwammerdam en Bodegraven zijn nog brandsporen zichtbaar en ook elders in de omgeving zijn restanten van de verwoesting te vinden. Het Hof te Waarder werd zelfs helemaal verwoest. 

Ter herinnering aan het Rampjaar heeft de Stichting Groene hart de zgn. Rampjaarroute uitgezet, die het spoor volgt...

Datum: 15-07-2016

Maandag 24 oktober organiseert SGH een symposium over het erfgoed in de vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie.

De vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie werden na de inval van het Franse leger (1672-1673) up to date gebracht en vormden zo samen met het inundatiegebied één samenhangend systeem. Deze stadjes hadden een heel specifieke stervorm met de bastions als de meest herkenbare onderdelen. Na 1816 werd...

Datum: 17-06-2016

Tijdens de Prinsenmaand zal het Prinsenkwartet zijn rentree maken in het Groene hart. Op Open Monumentendag treedt het kwartet op in de Petruskerk in Woerden (11 uur), het Zilvermuseum Schoonhoven (13.30 uur) en het Stadhuis van Nieuwpoort (15 uur). Sopraan Annelies Prins zal dan aria’s ten gehore brengen uit de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie, met als thema: Koninklijke muziek uit de Barok. 

Datum: 10-05-2016

Voor jonge kinderen is geschiedenis soms wat moeilijk te begrijpen en vooral iets als de Oude Hollandse Waterlinie (1672-1816) kan een wat lastig onderwerp zijn, vooral omdat dit historisch militair werk pas goed te zien is als het in werking is gesteld. De Stichting Groene Hart en Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben de handen ineengeslagen en een helder educatiepakket met inspirerende opdrachten ontwikkeld, dat leerlingen van basisscholen op een speelse wijze laat kennismaken met de oorspronkelijke functie en het belang van de waterlinie en stadhouder Willem III.

Op woensdag 15 juni wordt op Fort Wierickerschans het onderwijspakket getoond aan leerlingen van verschillende scholen uit...

Pages